Hoe gebruik je een barometer?

Wat meet een barometer?

Een barometer meet de druk van de lucht (atmosfeer). De atmosfeer wordt opgewarmd door de zon en gaat uitzetten. Zo wordt een hoge luchtdrukgebied gevormd. Maar de aarde is beweging en de zon warmt zo constant andere types van oppervlakte op. Oceanen, woestijnen, stedelijke gebieden, platteland of berggebieden… Elk type ondergrond zorgt voor een andere opwarmsnelheid, waardoor de drukgebieden die gevormd worden steeds wisselend zijn. Bovendien draait de aarde constant om zijn as waardoor cirkelvormige bewegingen ontstaan. De bewegingen van verschillende drukgebieden veroorzaken luchtverplaatsingen (wind). De wind in de troposfeer (laagste luchtlaag) veroorzaakt het weer zoals wij dit waarnemen.

Atmosfeer

Wat voorspelt de barometer?

Vormt zich een hoge luchtdrukgebied, dan zal de bewolking door de windbeweging worden afgevoerd naar een lager luchtdrukgebied. Maar indien de luchtdruk daalt, zal zich een omgekeerde beweging voordoen. De bewolking, met de daaraan verbonden neerslag, zal zich in het naar het centrum van het lage luchtdrukgebied begeven. Een barometer zal de bewegingen van de luchtlagen meten en kan op deze manier de weersveranderingen in Uw directe omgeving voorspellen.

Een sterk dalende luchtdruk kondigt regen aan. Een hoge luchtdruk voorpelt mooi weer.

Hoe lang duurt het voor het weer zal veranderen?

De snelheid van weersverandering hangt af van de snelheid van luchtdrukverandering. Daalt of stijgt de druk langzaam, dan zal de weerstverandering klein, soms zelfs nauwelijks zichtbaar, zijn. De verandering zal dan 24 tot 48 uren duren. Is er een zeer plotse verandering (vaak een fikse daling), dan zal het weer op enkele uren totaal kunnen omslaan. Veel voorkomend zijn de voorjaarsstormen en onweders in de zomer. Deze worden vaak tot 2 tot 6 uren op voorhand aangekondigd door een “luchtdrukval” van meer dan 15 tot 30 hPa.

Voor – en najaarsstorm met hevige wind. Onweer in de zomer bij heftige luchtdrukdaling.

De weerkaart

Elk seizoen heeft zijn typische kenmerken. Bijvoorbeeld : een hoge luchtdruk zal de bewolking doen verdwij­nen en staat in de zomer garant voor een warme dag. Doch in de winter zal een open lucht net zorgen voor zonnige – maar koude dag. De bewolking die als een deken omheen de aarde zit, kan dan immers het temperatuurverlies niet tegenhouden. Daarom vindt u hieronder een weerkaart die u zal helpen om de weersveranderingen te voorspellen.

Een hoge luchtdruk geeft aan dat de bewolking zal wegtrekken. In de zomer betekend dit warm weer, maar in de winter net vrieskou. Het “deken van de bewolking, dat normaal de afkoeling afremt , is dan immers niet meer aanwezig.

De aanwijzingen op de weerkaart vergelijkt men met de stand van de barometer. Samen met de tendens van de luchtdruk (dalend, stijgend of stabiel) kan men dan een accurate weervoorspelling maken voor een periode van ca.12 à 24 uren.


Sam Deltour

De invloed van luchtdruk op ons lichaam :

Gezond leven binnen en buitenhuis

De invloed van: luchtdruk, vochtigheid en temperatuur. De invloed van weersomstandigheden op je gezondheid.
Het nut van luchtdrukmeeting wordt vaak enkel in verband gebracht met weersvoorspelling. Luchtdruk, temperatuur en vochtigheid zijn echter ook een belangrijke factor voor gezondheid en het gevoel van “welbehagen”.

Allergieën

Zonnig en droog, dat is het ideale weertje voor ons. Maar mensen die last hebben van hooikoorts of astma zijn doorgaans wat minder enthousiast. Op die dagen treffen ze de hoogste pollenconcentraties aan in de lucht. En de wind – veroorzaakt door luchtdrukverschillen, maakt het alleen maar erger: nog meer pollen in de lucht die nog verder vliegen. Gelukkig zorgt regen wel even voor verademing voor prikkende ogen en een verstopte neus. Wordt het dus uitkijken naar de herfst? Ook niet, want de koudere temperaturen vernauwen de luchtwegen en hinderen de ademhaling van vele astmapatiënten opnieuw.

Hoofdpijn of migraineaanvallen

Als u gevoelig bent voor hoofdpijn of migraine ? Dat komt vooral door de plotse en hevige weersveranderingen. Ook vochtigheid in combinatie met erg koud of warm weer veroorzaakt meer hoofdpijn. Volgens Amerikaanse specialisten worden 51 procent van de hoofdpijnpatiënten beïnvloed door het weer. Het is belangrijk om daaraan te denken, zeggen de specialisten en de juiste preventieve maatregelen te nemen als u die vervelende hoofdpijn weer voelt opkomen.

Reumatische pijnen

Vochtig, kil en winderig weer is de grootste vijand van mensen die last hebben van artrose, reuma of pijn in de onderrug. Volgens Japanse wetenschappers zet het kraakbeen tussen de botten uit bij een plotse daling in de luchtdruk. Daardoor wordt het kraakbeen minder soepel, biedt het meer weerstand bij bewegingen en veroorzaakt het meer pijn in uw gewrichten.

Humeur

We voelen ons beter als de zon schijnt. Vooral de eerste, prille zonnestralen na een veel te lange winter worden doorgaans euforisch onthaald. Zonlicht zorgt voor een opstoot van serotonine. Dat is een chemische stof die blije en opgewekte gevoelens veroorzaakt. Maar het werkt ook omgekeerd: storm maakt ons rusteloos en van mist worden we angstig. Amerikaanse wetenschappers kwamen zelfs tot de vaststelling dat een lage luchtdruk duidelijk agressief gedrag uitlokt. Ook de winter blues is een bekend fenomeen: minder energie, slaapproblemen, verminderde eetlust, depressieve gevoelens en een verlaagde concentratie. En dat allemaal door een gebrek aan daglicht en zonnestralen waardoor onze hypothalamus (een deel van onze hersenen) uit balans raakt.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor een daling in de atmosferische druk. Zij lopen een verhoogd risico om in het ziekenhuis te belanden. Hoe sneller de druk daalt, hoe meer last ze kunnen krijgen van contractiepijnen. Dat kan zelfs tot een bevalling leiden, ook wanneer de uitgerekende datum eigenlijk nog veraf is. Het vrouwelijk lichaam reageert als een barometer: de baarmoeder is een soort elastische zak die uitzet en samentrekt door veranderingen in de atmosferische druk.

Alertheid

Zelfs ons brein is niet ongevoelig voor weerswisselingen en reageert soms alerter en dan weer verwarder. Twaalf proefpersonen moesten teksten lezen of memoriseren terwijl wetenschappers speelden met de luchtdruk. Zelfs op kleine veranderingen reageerden de proefpersonen anders. En wanneer de wetenschappers stormachtig weer simuleerden, door de luchtdruk snel en willekeurig te veranderen, vertoonden ze allemaal concentratiestoornissen. Luchtdruk beïnvoedt de bloeddruk en die heeft een invloed op de hersenactiviteit, zeggen de wetenschappers in hun International Journal of Biometeorology. Logisch dus dat je werknemers minder goed presteren bij slecht weer of je leerlingen echt niet willen opletten.

Vermoeidheid en uitputting

Zonneschijn doet ons lichaam het noodzakelijke vitamine D produceren. Maar te veel zon zorgt voor uitputting en vermoeidheid. Hitte is zelfs de belangrijkste weersgebonden doodsoorzaak. Mensen die snel last hebben van de warmte moeten oppassen voor een hartaanval, een beroerte of ademhalingsproblemen. De hittegolf van 2003 zorgde in Europa voor 35.000 sterfgevallen. En in de Verenigde Staten doodde de hitte al meer mensen dan alle andere weersomstandigheden samen, orkanen inbegrepen.